tag:blogger.com,1999:blog-8581796004472736828.post8329512453640140592..comments2024-02-12T09:57:06.344+01:00Comments on Dwór Feillów Wola Zręczycka: Jak karmimy naszych gości.Riannon z Dworu Feillówhttp://www.blogger.com/profile/07370173500863196224noreply@blogger.comBlogger11125tag:blogger.com,1999:blog-8581796004472736828.post-15696357037075268622019-05-04T12:29:08.038+02:002019-05-04T12:29:08.038+02:00Hi hi... :-) Zapraszamy :-)))Hi hi... :-) Zapraszamy :-)))Riannon z Dworu Feillówhttps://www.blogger.com/profile/07370173500863196224noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8581796004472736828.post-76537013585773267872019-05-03T10:55:04.603+02:002019-05-03T10:55:04.603+02:00Bosz, juz bym sie pakowala! Bosz, juz bym sie pakowala! Retro bluehttps://www.blogger.com/profile/17220001356730243234noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8581796004472736828.post-49650291296999700952019-02-06T19:05:13.542+01:002019-02-06T19:05:13.542+01:00Dobra, poddaję się kulinarnie szalona kobieto :-) ...Dobra, poddaję się kulinarnie szalona kobieto :-) Ja też lubię wyzwania i może kopa mi trzeba było. Bardzo chętnie skorzystam z Twoich pomysłów, przepisów. Do wiosny mam czas na eksperymenty w kuchni.<br />Gdzieś mi przez te lata zawieruszył się kontakt do Ciebie. Odezwij się do mnie na e-mail: tuskulum@wp.pl Podrzuć mi pomysł na wegańskie drugie danie-danie główne (zupy to nie problem dla mnie). Najlepiej z pieca, bo gotuję zazwyczaj dla 15-20 osób i nie ma czasu na np smażenie kotletów. Zanim ostatni się upiecze, pierwszy wystygnie.Riannon z Dworu Feillówhttps://www.blogger.com/profile/07370173500863196224noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8581796004472736828.post-2399556665649927492019-02-06T18:56:26.465+01:002019-02-06T18:56:26.465+01:00Zrobiłam "smalec" z fasoli, fuj :-)
Ja t...Zrobiłam "smalec" z fasoli, fuj :-)<br />Ja też kocham masło :-) I smalec :-) I zasmażkę, he he :-)Riannon z Dworu Feillówhttps://www.blogger.com/profile/07370173500863196224noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8581796004472736828.post-72775733557779080232019-02-06T01:30:33.347+01:002019-02-06T01:30:33.347+01:00Pasta z fasoli wstrętnie smakuje? Moim jedynym zar...Pasta z fasoli wstrętnie smakuje? Moim jedynym zarzutem jest to, że nie smakuje jak masło :) Ale nic, oprócz masła- nie smakuje jak masło :) Pasta z fasoli smakuje bardzo dobrze ( ale nie tak dobrze, jak masło :) ) O ile się jej nada jakikolwiek smak :) A dowolność jest ogromna - bo możesz ją zrobić pikantną, albo warzywną - pasta z fasoli zawze będzie miała smarownośc. No i fasola też zawiera umami :) Jest dobra, jeśli ją dobrą zrobisz. Choć to nie jest masło :) <br />Pamiętaj też,że osoby nie używające tego rodzaju składników, sa po prostu przyzwyczajone do takiego smaku. I im dupę urwie ze szczęścia, że zjedza coś przyprawionego po domowemu - czosnkiem, majerankiem, duszoną cebulą. Zresztą- po prostu przyprawione :)agikhttps://www.blogger.com/profile/12457747803756147018noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8581796004472736828.post-27167404743525622652019-02-06T01:07:52.631+01:002019-02-06T01:07:52.631+01:00No nie :) W sosie sojowym- nie ma aż tyle umami. S...No nie :) W sosie sojowym- nie ma aż tyle umami. Szczególnie w tym przemysłowym... Za to masz tyle umami w: suszonych pomidorach, świżych pomidorach, pomidorach w puszce. Płatakch nori, drożdżach ( płatkach drożdzowych, wędzonej papryce, wędzonych śliwkach. Jak chesz, to Ci na bieżąco podrzucę pomysły na menu, jesli jakichś wegan będziesz mieć. I zapewniam Cię- będą bez sosu sojowego i oleju kokosowego. Po prostu- smacznie i domowe dania.Zupy, pasty do pieczywa, dania głowne, desery. Bez wydumanych składników. Po prostu dobre jedzenie. Z warzyw i składników dostępnych w biedronce. No - może dobrze, żebyś się zaopatrzyła w dwa składniki - płatki drożdżowe ( smak sera) i czarną sóla kala namak ( smak jajek) 0 starczy Ci na długo, bo - wbrew pozorom - wcale nie są tak częto potrzebne. Bo zazwyczaj - odaje się osiągnąc bardzo zadowalający ( mięsożercę też;) ) kasza gryczaną i suszonymi grzybami leśnymi :) ( umami do kwadratu) <br />No i- wbrew pozorom - desery najtrudniej zrobć :)agikhttps://www.blogger.com/profile/12457747803756147018noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8581796004472736828.post-27735168674075456782019-02-06T00:47:43.704+01:002019-02-06T00:47:43.704+01:00Ja nie jestem weganką ( wegetarianką też nie jeste...Ja nie jestem weganką ( wegetarianką też nie jestem) i nigdy nie będę. O ile mogłabym zrezygnować z jedzenia mięsa, tak- nigdy nie zrezygnuję ze śmeitany i masła od krowy. I sera. Nie zrezygnuję bo moje serce jest z małsa śmietany i sera :) Natomiast - pracowałam w barze wegetraiańskim i to była moja największa kulinarna przygoda:) Ale to ja tak mam. Mnie jara zrobienie coś inaczej, bo jestem kulinarnym zboczencem :) To takie wyzwanie kulinarne. Wyzwanie - w ogóle :) Nie musisz się zagłębiać w ideologię :) Wystarczy, że dasz ludziom smaczne danie, pozbawione skłądników zwierzęcych :) Jak Twija Babcia i Mama - zapewne :) Kluska ślaska z pieczarkami- jest wegańska :) Pierogi ( bez jajka, ale z zaparzoną mąką) - z kapustą i grzybami - są wegańskie :) Makraon ( bezjajeczny- vide- z kuchni azjatyckiej- są bezjajeczne) - z dowolnym dodatkiem warzywnym. Co tu niesmacznego? ( jak dla mnie- można zjeśc ze smakiem, choć nieoniecznie trzeba ;) )<br />Majonez zrób z mleka sojowego- ma ciutkę dłuższą trwałośc, ale też nie dłużej, niż trzy dni. <br />Natomiast mój mięsożerca ciągle się dopomina o krem czekoaldowy na aquafabie- bo żadem krem czekoladowy, który jadł - nie przypomina tej delikantej konsystencji, ktróą ma krem na auafabie :) Dla mnie ( nie jedzącej słodyczy - z zasady i to żadnych) - to jest też odlot. Ale też nie wytrzymuje dwóch dni.<br />Agik <br />agikhttps://www.blogger.com/profile/12457747803756147018noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8581796004472736828.post-9885296902947113512019-02-05T12:17:01.102+01:002019-02-05T12:17:01.102+01:00Wszystkie przepisy wegańskie, jakie oglądałam, któ...Wszystkie przepisy wegańskie, jakie oglądałam, które nie są deserami mają w składzie sos sojowy ze względu na smak umami. Dieta wegańska i bezglutenowa jednocześnie to dopiero hardcor :-) <br />Absolutnie nie będę się spierać, co do zdrowotności diety wegańskiej. Coś jednak musi być na rzeczy, że konwencjonalni dietetycy zastrzegają się, że nie układają diet wegańskich.Riannon z Dworu Feillówhttps://www.blogger.com/profile/07370173500863196224noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8581796004472736828.post-76047522450615029952019-02-05T12:12:03.238+01:002019-02-05T12:12:03.238+01:00Witaj Agik :-)))
Wiem, że jeszcze za mało wiem o w...Witaj Agik :-)))<br />Wiem, że jeszcze za mało wiem o wegańskiej kuchni. Rzeczywiście, miałam na myśli sojowe gotowce i humusy, ale i te nabiały roślinne są dla mnie póki co podejrzane. Wiem, że wszystko się da, tak samo, jak mozna żyć bez glutaminianu sodu i mimo to jeść smacznie :-) <br />Na razie nie czuję się na siłach. Majonez z aquafaby rozwarstwił mi się drugiego dnia, a wszelkie pasty z fasoli nie dosyć, że powodują wzdęcia, to jeszcze paskudnie smakują :-( Poddałam się po tych próbach.<br />Może jednak coś mi kiedyś zatrybi i przekonam się do kuchni wegańskiej. Na dzień dzisiejszy -odpadam.Riannon z Dworu Feillówhttps://www.blogger.com/profile/07370173500863196224noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8581796004472736828.post-59346400838691753332019-02-04T20:33:07.015+01:002019-02-04T20:33:07.015+01:00Ja też nie rzoumiem tego szału na olej kokosowy. T...Ja też nie rzoumiem tego szału na olej kokosowy. To jest jedyny olej roślinny, który podnosi poziom cholesterolu. Ja używam na włosy :) Tylko niekiedy jego użycie jest wskazane. Nawet w kuchni wegańskiej. Sos sojowy? W praktyce - bardzo żadko używany, bo kuchnia wegańska często jest używana ze wskazan medycznych i bardzo często kojarzona z dietą bezglutenową. W której sos sojowy nie ma racji bytu.<br />Agik agikhttps://www.blogger.com/profile/12457747803756147018noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8581796004472736828.post-36903536263669879002019-02-04T20:07:14.452+01:002019-02-04T20:07:14.452+01:00Ależ jakie to przetworzone skłądniki sa w daniach ...Ależ jakie to przetworzone skłądniki sa w daniach wegańskich?<br />śniadanie - pasta z fasoli czerwonej z orzechami włoskimi i pieczywo na zakwasie.<br />Płatki ma "mleku roślinnym" z owocami<br />Racuchy z jabłkiem na mleku rożlinnym, bez jajek<br /><br />Obiad: zupa - dowolna ( obecnie pracuję w burgerowni. 100 % wołowiny w burgerze nijak się wpisuje w wegańską dietę :) Ale zupy gotuję wegańskie - w 90 procentach. Chyba już ze sto ugotowałam, w większości są to wegańskie zupy. Krem z każdych warzyw, jakie Ci się zanarzą. Krupniki z fasolą, albo grzybami krem z cieciory z wędzoną papryką. Doprawione imbirem, kolendrą, gałką mszkatołową, chili, czosnkiem, tymiankiem, bazylią, trawą cytynową<br />Danie głowne- curry z ryżem, caponata z pieczywem, kofta, burgery jaglane, albo z fasoli, albo ryżu i soczewicy, pierogi przeróżne- z kapustą i grzybami, soczewicą, kasżą i grzybami, z dynią, pieczonymi warzywami. Makaron bezjajeczny z dowolnym sosem - grzybowym, z pieczonymi warzywami. Krokiety ziemniaczane, nadziewane lub nie, z sosem i surówką. Dowolna kasza z grzybami, albo z pieczonymi warzywami. Mogłabym tak do rana...<br />Widzisz tu jakieś prztworzone produkty? <br />Owszem- to jest nie tania opcja, bo niektóre produkty są absurdalnie drogie, ale kuchnia wegańska jest bardzo smaczna, opatra na naturalnych produktach. I stanowi spore wyzwanie. Ale wszystko (lubb prawie wszystko) da się zrobić w wersji wegańskiej :) - nawet bezę ( a aquafaby, czyli ubitej wody z cieciory) i biszkopt ( też z aquafaby, lub mleka sojowego). Oraz majonez- z tego lub tego. I ma o wiele przyjemniejszą konsystencję, niż majonez z jajek :) Taką trochę, jak bita śmietana. <br />To nic trudnego. Ani też nic dziwnego. Tu nie ma żadnych przetworzonych składników. Nawet nie wiem, o co Ci może chodzić? O parówki sojowe? Gotowy hummus z biedry? - To rzeczywiście są przetworzone skłądniki, ale chyba żadne weganin po nie nie sięga?<br /><br />A karmicie zacnie :) Podoba mi się - po domowemu, bez spiętej dupy, bez zadęcia.No i - przestałaś używać maggi :)<br />Agik ( nie wiem, jak mnie google podpisze, hi)agikhttps://www.blogger.com/profile/12457747803756147018noreply@blogger.com